Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Mniam :)

Zimny torcik melonowy
Składniki ciasta:
2 żółtka jaj
2 łyżki gorącej wody
90 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
75 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1, 5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 białka jaj
Tortownica o śr.24-26 cm

Nadzienie:
1, 1 kg melona
4 łyżki soku z cytryny
75 g cukru
40 g żelatyny
500 g crème fraiche

Dodatkowo:
0, 5 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ulubionego likieru ( np. pomarańczowy, porzeczkowy)
Wykonanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Żółtka ubić z gorącą wodą na pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiewać mąki do masy żółtkowej. Ubić białka na sztywno i połączyć delikatnie pianę z ciastem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem. Piec około 20 minut.

Wystudzić na kratce, obciążając lekko powierzchnię ciasta ( będzie równe)

Melona przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką pestki, obrać ze skóry. Odkroić dwa plastry gr. 1 cm i wyciąć małą foremką ozdoby(np. serca). Do niewielkiego naczynka wlać 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 łyżkę likieru. Włożyć 16 motywów wyciętych z melona i zamieszać. Odstawić do lodówki.

Pozostały melon, pokroić w kostkę i zmiksować na pulpę. Dodać 4 łyżki soku z cytryny, cukier i dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i połączyć z czterema łyżkami pulpy owocowej (można podgrzać na małym ogniu) Domieszać pozostałą pulpę owocową i wstawić do lodówki na 15 minut.

Crème fraiche, delikatnie łączyć z tężejącą masą melonową. Rozprowadzić na cieście biszkoptowym zamkniętym obręczą tortownicy. Wygładzić i wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ozdobić namoczonymi w likierze motywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation